Genomineerd voor
TechniShow Innovation Awards

Begin juni nomineerde de vakjury in totaal 10 kandidaten in 3 categorieën voor de TechniShow Innovation Awards 2022. Tijdens de Avond van de Maakindustrie worden traditiegetrouw de prijzen uitgereikt. De jury is positief over het niveau van de inzendingen en ziet een verdere evolutie van digitalisering in de maakindustrie. Hieronder een overzicht van de bedrijven per categorie.

Flexibel produceren

Bij flexibel produceren is een fabriek in staat om steeds andere producten te realiseren met de kortst mogelijke doorlooptijden, van offerte tot levering en van order tot levering. Hierbij kunnen kleine series worden geleverd en enkelstuks.

BMO Automation
De BMO Iridium Robotcel wordt op de Technishow 2022 voorgesteld in de nieuwe HYBRID uitvoering. HYBRID Automation is het slim combineren van pallet- en productbelading in één CNC-automatisering. Met HYBRID Automation kan de verspanende industrie kleine series en enkelstuks door elkaar produceren of grote series opsplitsen in meerdere kleinere series en deze door elkaar in volgorde van continue veranderende prioriteiten produceren (High Mix – High Volume).

RobWelding
Van RobWelding komt een slim malwisselsysteem. Het malwisselsysteem is uniek door zijn eenvoud en kracht om snel en simpel een malwissel door te voeren. De eenvoud zit hem er in dat een ‘standaard’ palletwagen gebruikt kan worden voor het be- en ontladen van de manipulator. Door de palletwagen ben je ook vrij en dus flexibel om je logistieke pad te kiezen. Het systeem is uitbreidbaar voor AGV-functionaliteit. De sensoren zorgen ervoor dat de mal automatisch herkend wordt en het juiste programma wordt gestart. Zo wordt de drempel om producten naar de robot te halen verkleind.

Stichting LAC
Het Platform Smart Welding Factory komt uit de koker van Stichting LAC. Het Smart Welding Factory platform (SWF-platform) is om twee redenen nieuw, uniek en onderscheidend. Ten eerste is het volledig merk-onafhankelijk. Dat wil zeggen dat ieder merk (las)robot, (las)cobot en lasbron én ieder lasproces ondersteund wordt. Daarnaast kunnen met het platform gebruikers automatisch robotprogramma’s genereren, lasdata opslaan voor hergebruik en real time monitoren van laskwaliteit en is het (voor- en na-) calculatie proces van laskosten voor offertes geautomatiseerd. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Model Based Definition en Model Based Manufacturing technologie te koppelen met Digital Twin technologie.

Teqram
Met de EasyGrinder doet Teqram een gooi naar de prijzen. Teqram heeft de zogeheten EasyEye ontworpen. Deze camera kan de producten inscannen door alle contouren na te lopen en zo het product in kaart te brengen. Dit zorgt ervoor dat je niet handmatig moet programmeren voor ieder nieuw product, maar deze gewoon kan laten inscannen door de EasyEye. Een applicatie die hiervan gebruik maakt is de EasyGrinder. Hiermee kan je de producten op een bed plaatsen en automatisch ontbramen, slijpen en schuren. Zonder programmeren.

Valk Welding
Met het door Valk Welding ingezonden Virtual Robot Programming System (VRPS) kan een handheld een beweging maken die de basis vormt van het programma dat door de robot wordt geperfectioneerd en uitgevoerd. VRPS combineert hiermee als eerste systeem in de markt de eenvoud van positiebepaling middels VR met de high-end techniek van een industriële lasrobot voor het controleren en corrigeren van deze positiebepaling. Hiermee biedt VRPS een oplossing binnen het systeem voor het opvangen van onnauwkeurigheden die zijn verbonden aan de VR-techniek en onderscheidt zich daarmee van alle andere systemen in dit segment.

Slim produceren

Slim Produceren is foutloos produceren, omdat elke productiestap honderd procent wordt gecontroleerd. Dankzij foutloze producten (zero defect) worden faalkosten geminimaliseerd.

CNC Freestechniek B.V.
De Hufschmieds SonicShark® is volgens CNC Freestechniek het oor van een machine. Het menselijke oor is tot op heden een veel gebruikt instrument voor het beoordelen van het verspaningsproces. Dit is echter persoonsafhankelijk en daardoor relatief, want ook ervaring is een factor. Met Hufschmieds SonicShark® wordt het menselijk oor vervangen door digitale sensors en in 3D geanalyseerd en werkt dus ook als er geen mensen zijn (onbemand produceren). Hiermee kun je het hele verspaningsproces monitoren en bijtijds ingrijpen als er afwijkingen zijn. En dit is mens-onafhankelijk. Als het geluid constant is weet je dat het resultaat goed is.

Renishaw Benelux B.V.
Renishaw Benelux begeeft zich met de QE-serie op het gebied van radiotransmissie tastersystemen voor CNC machines. De QE-serie on-machine tastsystemen bestaat uit een ultracompacte RMI-QE (Radio Machine Interface-Quad Extended) radio-interface met een communicatieprotocol dat toekomstbestendig is om een nieuwe generatie Renishaw sensoren en slimme apparaten te ondersteunen. Bovendien bieden belangrijke updates voor de complete range van deze QE-serie radio transmissie tasters een toonaangevende batterijduur in de sector. De vereenvoudigde set-up van deze serie producten middels de compatibele smartphone Probe Set-up app maakt diagnoses op afstand mogelijk.

Van Ommen / Phantom
Phantom vereenvoudigt CNC-frezen met universele VHM frees én werkgebiedicoon. Boren, frezen, full slotten én 45 graden induiken, de Phantom HP2 kan het allemaal. De Nederlandse gereedschapsfabrikant laat bij deze frees de DIN-normering los en gebruikt voortaan iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren. De frees is gecoat met een aluminiumchroomnitride (AlCrN) coating, geschikt voor droog en nat verspanen. De langere standtijd betekent een hogere betrouwbaarheid van de frees, wat tegenwoordig belangrijk is nu steeds meer bedrijven automatiseren.

Digitale fabriek

Bij een digitale fabriek zijn alle informatie stromen intern digitaal naadloos en veilig verbonden: van kantoor, design, productie, logistiek tot onderhoud en beheer aan toe.

ECI Software Solutions BV
Met Gatewise hoopt ECI Software Solutions te winnen. Bedrijven binnen de maakindustrie gaan steeds nauwer samenwerken. Het uitwisselen van informatie over inkoop- en verkooporders, orderbevestigingen, levertijden en facturatie staat daarbij centraal. Het zorgt ervoor dat bedrijven steeds meer inzicht hebben in de logistieke keten en efficiënter kunnen samenwerken. Een belangrijk aspect binnen deze ketenintegratie is het vraagstuk rondom automatisering. Het integreren van de verschillende ketens en automatiseren van de verschillende processen is namelijk complex wanneer dit gerealiseerd moet worden tussen meerdere bedrijven (afnemers en leveranciers). ECI Gatewise is een platform voor de maakindustrie dat bedrijven en hun IT-technologieën verbindt door processen over meerdere applicaties heen te automatiseren.

Widenhorn B.V.
Widenhorn komt met een logistieke afraapmodule voor snijmachines. Steeds meer machines hebben automatisering of een geautomatiseerd plaatmagazijn, maar dan zijn de gesneden onderdelen nog steeds niet gereed voor levering of voor de volgende bewerking. En hoe is ten alle tijden de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen? Die uitdaging lost de Widenhorn Afraapmodule op, die geïntegreerd is met de PROfirst CADCAM, Calculatie & Shopfloor software en met ieder willekeurig ERP-systeem. De oplossingen van Widenhorn lieten al real-time aan het ERP zien welke producten van een order genest of gesneden waren. Nu wordt ook teruggekoppeld hoeveel er afgeraapt zijn. De medewerkers die de nesting uitrapen, krijgen op een groot scherm de nesting te zien en met kleuren zien ze duidelijk welke onderdelen erin zitten.

Avond van de Maakindustrie is een event van