Avond van de Maakindustrie

29 augustus 2022 | Jaarbeurs Utrecht

De avond

De Avond van de Maakindustrie is het event voor partners uit de Maakindustrie, georganiseerd door de belangrijkste stakeholders in de MKB-Maakindustrie, FPT-VIMAG en Koninklijke Metaalunie in samenwerking met Jaarbeurs. Tijdens deze feestavond wordt de innovatiekracht en de diversiteit getoond, samen met de verbondenheid van de verschillende maakbedrijven en sectoren onderling. Innovatieve en flexibele MKB-bedrijven die samen het hart vormen van de maakindustrie in Nederland. Tijdens het event worden de TechniShow Innovation Awards 2022 uitgereikt.

Host van de avond

Roelof Hemmen

Roelof Hemmen startte zijn journalistieke carrière bij de Haagsche Courant en de Telegraaf. Hij is vooral bekend als nieuwsanchor van RTL Nieuws en als radiopresentator bij BNR Nieuwsradio en Radio 538.

De Avond van de Maakindustrie is niet onbekend bij Roelof Hemmen. Hij presenteerde de avond ook in 2020.

Lees verder

Keynotes en discussieleiders

Keynote

Emma van Geel

Founder Future of Twente en Business Analyst & Business Developer Sport Innovation bij DEMCON

Keynote

Sjoerd Hardeman

Senior economist bij Rabobank en universitair docent Universiteit van Utrecht

Keynote

Erik Yperlaan

Directeur van OOM

Programma

17.00 uur Inloop

Vanaf 17.30 uur

Uitreiking TechniShow Awards in verschillende categorieën:

  • Digitale Fabriek – Bij een digitale fabriek zijn alle informatie stromen intern digitaal naadloos en veilig verbonden: van kantoor, design, productie, logistiek tot onderhoud en beheer aan toe.
  • Slim Produceren – Slim Produceren is foutloos produceren, omdat elke productiestap honderd procent wordt gecontroleerd. Dankzij foutloze producten (zero defect) worden faalkosten geminimaliseerd.
  • Flexibel Produceren – Bij flexibel produceren is een fabriek in staat om steeds andere producten te realiseren met de kortst mogelijke doorlooptijden, van offerte tot levering en van order tot levering. Hierbij kunnen kleine series worden geleverd en enkelstuks.

Keynote Rabobank

Presentatie door Sjoerd Hardeman, senior econoom, over zijn onderzoek “Succesvolle digitalisering vraagt om aandacht voor technologie én bedrijfsvoering”

Benchmark Verspanen 2022: hoe verandert de vakman?

De Benchmark Verspanen 2022 brengt niet alleen de investeringsmotieven van de verspanende bedrijven in beeld. Evenmin alleen het aantal spindeluren in de week. Dit keer gaat de Benchmark Verspanen nadrukkelijk in op de vakman in de verspaning: hoe gaan de maakbedrijven om met millennials en de generatie Z – die een andere visie op work-life balance hebben dan metaalbedrijven gewend zijn?

Deze resultaten van de Benchmark Verspanen 2022 worden gepresenteerd door Erik Yperlaan, directeur van OOM. Het onderzoek is gehouden onder kleine en middelgrote verspanende bedrijven en is uitgevoerd door een samenwerking tussen Made in Europe, OOM, opleiding en ontwikkeling Metaalbewerking, en Koninklijke Metaalunie.

Discussie

Paneldiscussie onder begeleiding van sectormanagers industrie van de Rabobank, Kees de Schipper en Yorick Cramer.

Keynote Future of Twente

Vakmanschap: Hoe komen we nog aan vakmensen en hoe behouden we die? Diversiteit op de werkvloer doet ons goed. Maar daar hebben we elkaar voor nodig. Vandaag beginnen levert voor iedereen morgen al winst op. Keynote door Emma van Geel, Founder Future of Twente en Business Analyst & Business Developer Sport Innovation bij DEMCON

20.30 – 21.30 uur Netwerkborrel

TechniShow Innovation Awards

Begin juni nomineerde de vakjury in totaal 11 kandidaten in 3 categorieën voor de TechniShow Innovation Awards 2022.

  • Categorie Flexibel Produceren: 5 nominaties
  • Categorie Slim Produceren: 4 nominaties
  • Categorie Digitale Fabriek: 2 nominaties

Tijdens de Avond van de Maakindustrie worden traditiegetrouw de prijzen uitgereikt. De jury is positief over het niveau van de inzendingen en ziet een verdere evolutie van digitalisering in de maakindustrie.

Lees verder

Avond van de Maakindustrie is een event van